Impozitul pe profit 2024: cât este, cum se calculează și când se plătește

Impozitul pe profit în România: tot ce trebuie să știe un antreprenor în 2024

Impozitul pe profit este un element fundamental al sistemului fiscal din România, reprezentând o parte semnificativă a obligațiilor fiscale ale unei companii.

Atât firmele mici, cât și cele mari trebuie să cunoască modul de funcționare al sistemului de impozitare pe profit pentru a evita penalitățile fiscale și a-și gestiona eficient afacerea. 

Anul acesta, numeroase firme românești au fost obligate să treacă de la regimul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor la plata impozitului pe profit ca urmare a schimbărilor legislative aduse de Ordonanța Guvernului nr. 16/2022

Acest scurt ghid cuprinde principalele prevederi ale cadrului legislativ de aplicare al impozitului pe profit în 2023 și vine în ajutorul antreprenorilor care vor să știe cum se calculează impozitul pe profit, când trebuie plătit și ce declarații trebuie depuse la ANAF. 

Cât este impozitul pe profit?

Impozitul pe profit în 2024 este 16% din totalul profitului impozabil înregistrat de companii în cursul anului fiscal. 

În continuare, vă vom prezenta cum se calculează impozitul pe profit în România. Vă rugăm să rețineți faptul că modalitatea de calcul a impozitului pe profit poate fi complexă, implicând diverse deduceri, scutiri, și alți factori în funcție de prevederile fiscale curente. 

De aceea, vă recomandăm să consultați un expert contabil pentru a înțelege în mod corect și amănunțit obligațiile fiscale aferente afacerii dumneavoastră.

Cum se calculează impozitul pe profit?

Companiile plătitoare de impozit pe profit au obligația de a întocmi un Registru de evidență fiscală în formă scrisă sau electronică, unde se vor completa veniturile și cheltuielile înregistrate pe parcursul unui an fiscal, veniturile neimpozabile și deducerile fiscale. 

Pe baza datelor din Registrul de evidență fiscală se va determina rezultatul fiscal al companiei, fie el unul pozitiv (profit impozabil) sau negativ (pierdere fiscală).

Impozitul pe profit datorat la stat se calculează aplicând o cotă de 16% profitului brut impozabil obținut în urma calculului rezultatului fiscal. 

Potrivit art. 19 din Codul fiscal, profitul brut se calculează scăzând din suma veniturilor totale realizate pe parcursul unui an fiscal cheltuielile totale efectuate. 

Din suma rezultată se vor scădea veniturile neimpozabile (ex: ajutoare de la stat, indemnizații maternale sau pentru creșterea copilului, sume provenite din sponsorizări, despăgubiri etc.) și deducerile fiscale și apoi se vor adăuga cheltuielile nedeductibile (ex: dobânzi, amenzi, cheltuieli cu impozitele și primele de asigurare etc.).

VENITURI TOTALE – CHELTUIELI DEDUCTIBILE – VENITURI NEIMPOZABILE – DEDUCERI + CHELTUIELI NEDEDUCTIBILE = REZULTAT FISCAL (profit sau pierdere)

Exemplu simplificat de calcul impozit pe profit 

Să presupunem că o companie a avut venituri totale de 1.000.000 RON într-un an fiscal.

Din acest venit total, compania a avut cheltuieli de 600.000 RON dintre care cheltuieli cu salariile angajaților, utilități, materiale, promovare, dezvoltare și cercetare, etc.

Așadar, profitul brut al companiei este de 400.000 RON (1.000.000 RON – 600.000 RON).

Impozitul pe profit de 16% se calculează aplicând această rată la profitul brut, astfel suma datorată la stat va fi 64.000 RON (16% din 400.000 RON).

Doriți să faceți o estimare a impozitului pe profit datorat de firma dumneavoastră în 2024? 

Noi vă punem la dispoziție calculatorul de impozit pe profit de pe site pentru a efectua o simulare generală a rezultatului fiscal anual și a impozitulului datorat pe profitul brut.

Ce sunt scutirile de impozit și cum se aplică?

Scutirile de impozit pe profit sunt situații în care o firmă poate fi scutită de la plata unei părți sau a totalității impozitului pe profit. 

Aceste scutiri sunt concepute pentru a stimula anumite tipuri de activități economice sau investiții. În România, scutirile de impozit pe profit includ printre altele:

    • Investițiile în activitățile de cercetare și dezvoltare (în proporție de 50%)
    • Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, programe informatice, și licențe
  • Profitul investit în active utilizate în activitatea de producție și procesare și active reprezentând retehnologizare (NOU conform OG 16/2022)

Scutirea de impozit pe profit aferentă investițiilor realizate este acordată în limitele impozitului pe profit cumulat, în funcție de sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit utilizat de firme. 

În cazul firmelor care utilizează sistemul trimestrial, scutirea se aplică în limita impozitului pe profit calculat de la începutul anului până în trimestrul în care activele sunt puse în funcțiune. 

Pentru companiile care utilizează sistemul anual, scutirea se aplică în limita impozitului pe profit calculat de la începutul anului punerii în funcțiune a activelor până la finalul anului respectiv.

BINE DE ȘTIUT: În cazul profitului reinvestit, companiile trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit. Acestea trebuie să păstreze în patrimoniu activele respective cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, dar nu mai mult de 5 ani, și nu pot aplica metoda de amortizare accelerată.

Cine plătește impozit pe profit în România?

Conform Codului Fiscal, următoarele categorii de persoane juridice sunt obligate să plătească impozit pe profit:

  • Companiile naționale
  • Regiile autonome
  • Societățile naționale, indiferent de forma juridică de organizare, de forma de proprietate și de capital (SRL, SA, SCA, SCS, SNC, etc.)
  • Societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică, precum cooperativele agricole
  • Societățile cooperative
  • Fundațiile, asociațiile, organizațiile și alte entități cu statut legal de persoană juridică constituită conform legii
  • Sucursalele și filialele companiilor străine care își desfășoară activitatea economică în România
  • Firmele din domeniul bancar
  • Firmele care activează în domeniul asigurărilor, reasigurărilor și al piețelor de capital
  • Firmele cu activitatea economică în domeniul jocurilor de noroc
  • Firmele care desfășoară activități de exploatare și dezvoltare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale

Care sunt persoanele juridice române scutite de la plata impozitului de 16%?

Potrivit legii, următoarele categorii de persoane juridice nu trebuie să plătească impozit pe profit:

  • Persoanele juridice române care plătesc impozit micro
  • Instituțiile publice, exceptând activitățile economice desfășurate de acestea
  • Academia Română și fundațiile înființate de aceasta
  • Banca Națională a României
  • Trezoreria Statului
  • Instituțiile religioase
  • Fondul de garantare a depozitelor bancare
  • Fondul de compensare a investitorilor
  • Fondul de garantare a pensiilor private
  • Fondul de garantare a asiguraților
  • Organizațiile nonprofit
  • Organizațiile sindicale și cele patronale
  • Asociațiile de proprietari constituite ca persoane juridice, exceptând cei care realizează venituri din exploatarea proprietății comune

Când se plătește impozitul pe profit în România?

Plata impozitului pe profit se poate realiza trimestrial sau anual. 

În cazul firmelor care aleg să plătească trimestrial, atât declararea cât și plata impozitului pe profit trebuie realizată până la data de 25 inclusiv a primei luni imediat următoare încheierii trimestrului. De exemplu, o companie al cărei an fiscal corespunde cu cel calendaristic, va putea plăti impozitul pe profit aferent primului trimestru până pe 25 aprilie. 

Contribuabilii care doresc să treacă de la sistemul trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit la cel anual o pot face la începutul anului fiscal. Opțiunea aleasă este obligatorie pentru minim 2 ani consecutivi, iar modificarea trebuie adusă la cunoștința organelor fiscale competente până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv, conform legii.

Termenul limită până la care se efectuează plata impozitului anual coincide cu termenul de depunere a declarației privind impozitul pe profit, și anume 25 martie inclusiv a anului următor.

EXCEPȚIE: În perioada 2021 – 2025, termenul de plată este prelungit până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor, conform OG 153/2020. În 2023, termenul limită este 26 iunie întrucât data de 25 cade într-o zi nelucrătoare. 

Ce declarații trebuie depuse la ANAF pentru impozitul pe profit și care este termenul limită?

Pentru declararea impozitului pe profit la ANAF trebuie depuse două formulare:

  • Declarația 100 (Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) – Acest formular trebuie depus până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrului pentru care se calculează și achită impozitul pe profit. În perioada 2021-2025 se aplică prevederilor OG 153/2020 menționate anterior, astfel noua dată de depunere este 25 iunie inclusiv a anului următor.
  • Declarația 101 (Declarație privind impozitul pe profit) –  Acest formular trebuie depus până la data de 25 martie a anului următor. Însă, ca și în cazul declarației D100, termenul de depunere a fost extins până la data de 25 iunie a anului ce urmează.

Care sunt sancțiunile pentru nerespectarea obligațiilor fiscale legate de impozitul pe profit?

Contribuabilii care întârzie cu plata obligațiilor privind impozitul pe profit vor fi obligați să plătească dobânzi și penalități de întârziere precum urmează:

  • Dobânda aplicată este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere
  • Penalitățile reprezintă 0,01% pentru fiecare zi de întârziere

Atât dobânzile cât și penalitățile de întârziere se calculează din ziua imediat următoare expirării termenului de scadență și până la data plății în întregime a sumei datorate.

Ce presupune trecerea de la impozit micro la impozit pe profit în 2024?

Conform OG 16/2022, trecerea unei firme de la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor la impozitul pe profit de 16% se realizează în următoarele situații:

  • Dacă în cursul anului fiscal realizează venituri peste suma de 500.000 de euro sau veniturile provenite din consultanță și/sau management depășesc 20% din veniturile totale, va trebui să plătească impozit pe profit începând cu primul trimestru în care aceste plafoane au fost depășite. 
  • Dacă nu mai îndeplinește condiția de a avea minim un salariat cu normă întreagă, va trebui să plătească impozit pe profit începând cu primul trimestru în care condiția nu mai este îndeplinită. Excepție fac microîntreprinderile cu un singur angajat. Aceste firme au la dispoziție 30 de zile de la încheierea contractului de muncă pentru a angaja un nou salariat pe o durată de minim 12 luni de zile sau pe perioadă nedeterminată.
  • Dacă începe să desfășoare activități excluse prin lege, conform articolului nr. 47 alin (3) literele f)-i), va fi obligată să plătească impozit pe profit din trimestrul în care are loc schimbarea.
  • Dacă unul sau mai mulți acționari dețin peste 25% din valoare sau au drept de vot în mai mult de trei microîntreprinderi, aceștia trebuie să decidă care firme trec de la regimul micro de impozitare la impozit pe profit. Modificarea sistemului de impozitare se aplică din trimestrul în care este înregistrată situația.

Vă invităm să citiți articolul nostru privind impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor în 2023 pentru a afla mai multe despre ultimele schimbări ale Codului fiscal.

Duceți-vă afacerea la nivelul următor cu servicii premium de contabilitate și strategii de optimizare fiscală personalizate!

Echipa noastră de experți contabili vă oferă servicii de contabilitate și consultanță financiar-contabilă de calitate superioară pentru a vă ajuta la îndeplinirea obligațiilor fiscale ale firmei dumneavoastră la timp și a fi mereu la curent cu legislația actuală.

Pentru mai multe informații privind serviciile noastre sau alte întrebări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0743-407.407 sau la e-mail bmmpremiumtax@gmail.com.

 

Calculator impozit pe profit 16%
Limitarea responsabilitatii Prezentul calculator Impozit pe profit 16% este pus la dispozitia dumneavoastra pentru a fi folosit numai cu scopul efectuarii unor simulari sau estimari privind calculul impozitului pe profit 16%, care se aplica in anul 2023. Calculatorul Impozit pe profit 16% nu acopera toate particularitatile posibile. BMM Premium Tax isi declina orice responsabilitate fata de orice persoana cu privire la orice fapt rezultat ca urmare a utilizarii acestui calculator. Recomandam sa solicitati o analiza a cazului dumneavoastra si o opinie personalizata inainte de a intreprinde actiuni bazate pe calculele efectuate cu ajutorul acestui calculator Impozit pe profit 16%.