PFA sistem real | PFA norma de venit 2022
Va prezentam mai jos cateva informatii legate de activitatea desfasurata de catre freelanceri, persoane fizice care desfasoara activitati independente si care sunt organizati sub forma de PFA.
Ce este PFA-ul?
PFA-ul este o forma de organizare a unei activitati economice desfasurate de catre persoanele fizice.
PFA-ul este preferat ca forma de organizare pentru multe dintre activitatile desfasurate online atat pentru activitatea de IT, cat si de catre freelanceri, pe platforme online precum: UpWork, freelancer.com, Fiverr, 99design, toptal.com si alte platforme de freelance.
In ce domenii se poate folosi PFA-ul?
Principalele activitati pentru care este ales PFA-ul sunt:
- Graphic design – creare de logo-uri, identitate vizuala, etc.
- Vlogging – Crearea de videoclipuri Youtube
- Content Writing – Scrierea de continut pentru site-uri, blog-uri, pagini de pe retelele sociale
- Social Media Marketing – activitati de consultanta de marketing
- Ilustrator-realizarea de diverse ilustratii, desene, picturi
- Web design – crearea de site-uri web
- Specialist SEO – optimizare site-uri
- Cursuri online pe diverse platforme
- Marketing afiliat
- Servicii de traducere
- Consultanta in diverse domenii
Ce tipuri de activitati independente exista?
Ordonanța de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008, reglementeaza activitatile economice desfasurate de catre persoanele fizice.
Aceasta prevede urmatoarele forme de organizare:
- Intreprindere individuala (II) – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;
- Intreprindere familiala (IF) – întreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de membrii unei familii;
- Persoana fizica autorizata (PFA) – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de o persoana fizica ce folosește, in principal, forta sa de munca;
PFA-ul este una dintre cele mai utilizate forme de organizare dintre activitatile desfasurate in mod independent.
Cate tipuri de PFA-uri exista?
- PFA in Sistem Real
- PFA la Norma de Venit
PFA in Sistem Real sunt impozitate pe baza datelor din contabilitatea in partiza simpla, pe baza registrului de incasari si plati.
PFA la Norma de Venit sunt impozitate pe baza unor plafoane stabilite anual de catre ANAF, care difera in functie de codul CAEN si judetul in care se afla sediul PFA-ului.
Norma de venit luata in calcul, este cea din judetul in care are sediul PFA-ul, nu cea in care are domiciliul titularul PFA-ului.
Normele de venit pentru anul 2022 pot fi consultate aici.
Calculator PFA sistem real | Calculator PFA norma de venit
Pentru simulari de taxe si impozite PFA, puteti utiliza cele doua calculatoare de taxe.
Pentru mai multe informatii legate de taxe si impozite datorate de catre freelanceri, persoane fizice si juridice, puteti contacta consultantii BMM Premium Tax la:
Telefon 0743-407.407 sau la adresa de e-mail bmmpremiumtax@gmail.com
Limitarea responsabilitatii
Prezentul calculator PFA sistem real este pus la dispozitia dumneavoastra pentru a fi folosit numai cu scopul efectuarii unor simulari sau estimari privind calculul impozitului si taxelor PFA sistem real. Calculatorul de taxe pentru PFA sistem real nu acopera toate particularitatile posibile.
BMM Premium Tax isi declina orice responsabilitate fata de orice persoana cu privire la orice fapt rezultat ca urmare a utilizarii acestui calculator. Recomandam sa solicitati o analiza a cazului dumneavoastra si o opinie personalizata inainte de a intreprinde actiuni bazate pe calculele efectuate cu ajutorul acestui calculator taxe PFA sistem real.