Cum arată noul sistem de impozitare PFA 2023: se modifică baza anuală de calcul a CAS și CASS

Ordonanța 16/2022 publicată în Monitorul Oficial nr. 716 din 15 iulie 2022 aduce o serie de modificări fiscale atât pentru SRL-urile cu statut de microîntreprindere cât și pentru freelancerii care își desfășoară activitatea economică printr-un PFA, II, sau IF.

Astfel, reducerea plafonului pentru PFA-urile cu norma de venit la 25.000 euro (de la 100.000 cât este în prezent), precum și noi reguli pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și asigurări de sănătate (CASS) sunt principalele schimbări legislative ce vor intra în vigoare începând de la data de 1 ianuarie 2023.

Pentru a afla ce presupun modificările Codului fiscal introduse de OG 16/2022 din punct de vedere financiar și contabil vă invităm să citiți în continuare acest articol.

PFA-urile cu normă de venit care depășesc noul plafon de 25.000 de euro vor trece obligatoriu la sistem real din 2024

Plafonul privind veniturile realizate din activități independente (PFA, II, și IF) care aplică sistemul de impunere în baza normei de venit va fi de 4 ori mai mic începând de anul viitor, fiind redus de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Această măsură va afecta în principal freelancerii care au PFA cu normă de venit și realizează un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro.

Cursul de schimb valutar pe baza căruia se determină echivalentul în lei al noului plafon este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la încheierea anului fiscal.

ATENȚIE: Cei care vor depăși plafonul de 25.000 de euro în cursul anului viitor vor fi obligați ca începând cu anul fiscal 2024 să treacă la sistem real.

Așadar, freelancerii în cauză vor trebui să completeze și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuții sociale și de sănătate datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai a anului următor celui în care au fost realizate veniturile.

Guvernul introduce noi plafoane PFA pentru CAS și CASS în 2023

Pe scurt, se modifică baza anuală de calcul a CAS și CASS în cazul contribuabililor care obțin venituri din activități independente și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală a căror valoare este echivalentă cu minim 12 salarii minime brute pe țară.

Plafoane CAS (cotă 25%)

Pragul de la care apare obligativitatea plății CAS rămâne același, respectiv 12 salarii minime pe economie. Însă, conform OG 16/2022, venitul ales de contribuabil ca bază de calcul a CAS pentru veniturile aferente anului 2023 nu poate fi mai mic decât:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate care depășesc 24 de salarii minime

Ce trebuie reținut este faptul că PFA-urile care realizează venituri peste 24 de salarii minime vor plăti la stat o contribuție dublă față de sumele datorate până în prezent.

Plafoane CASS (cotă 10%)

În ceea ce privește baza anuală de calcul a CASS, sunt introduse două plafoane noi:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 de salarii minime
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate care depășesc 24 de salarii minime

Până în prezent, PFA-urile cu venituri a căror valoare era egală sau depășea 12 salarii minime datorau la stat 10% din suma echivalentă a 12 salarii minime brute pe țară.

Modificările aduse de OG 16/2022 impun freelancerilor cu venituri mai mici 12 salarii minime dar care depășesc 6 salarii minime să plătească 10% din 6 salarii minime pe economie, iar celor care obțin venituri mai mari de 24 de salarii minime să plătească 10% din suma echivalentă acestui plafon.

Uitați de griji cu serviciile de consultanță financiară și contabilitate PFA de la BMM Premium Tax

Schimbările legislative și încercarea de a fi la zi cu toate obligațiile administrative pot transforma viața de freelancer într-o adevărată provocare. Echipa BMM Premium Tax este pregătită să vină în ajutor celor care dețin un PFA, II sau IF și vor să investească mai mult timp în creșterea afacerii lor.

Experții noștri contabili vă stau la dispoziție cu servicii contabile PFA de calitate care includ organizarea evidenței contabile, completarea Registrului de încasări și plăți, depunerea declarației unice, plata taxelor datorate conform legii și nu numai.

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la numărul de telefon telefon 0743-407.407 sau la e-mail bmmpremiumtax@gmail.com.

Calculator taxe PFA 2023-2024

Limitarea responsabilitatii

Prezentul calculator PFA sistem real 2023-2024 OG16 este pus la dispozitia dumneavoastra pentru a fi folosit numai cu scopul efectuarii unor simulari sau estimari privind calculul impozitului si taxelor PFA sistem real, care se vor aplica incepand cu anul 2023. Calculatorul de taxe pentru PFA sistem real 2023-2024 OG16 nu acopera toate particularitatile posibile.
BMM Premium Tax isi declina orice responsabilitate fata de orice persoana cu privire la orice fapt rezultat ca urmare a utilizarii acestui calculator. Recomandam sa solicitati o analiza a cazului dumneavoastra si o opinie personalizata inainte de a intreprinde actiuni bazate pe calculele efectuate cu ajutorul acestui calculator taxe PFA sistem real 2023-2024 OG16.