Ce este o întreprindere individuală?

O întreprindere individuală este formă legală prin care o persoană fizică își poate desfășura în condițiile legii o mică afacere. Înființarea unei astfel de întreprinderi individuale se realizează foarte ușor, rapid, fără a implica multe formalități birocratice. În urma înregistrării la Registrul Comerțului, întreprinderea nu dobândește personalitate juridică, dar titularul ei obține calitatea de comerciant autorizat.

Cu toate că nu presupune personalitate juridică și amploarea afacerii este limitată, o întreprindere individuală implică o activitate constantă, organizată și sistematică, resurse financiare alocate, forță de muncă, mijloace logistice, informație. Pentru tot patrimoniul întreprinderii individuale răspunde titularul ei, persoana fizică care are competența profesională de a desfășura activitățile din codurile CAEN aferente, competență dovedită prin acte de studiu. Întreprinderea individuală poate angaja până la 8 salariați și este obligată să țină contabilitate și să plătească taxe către stat. În condițiile de răspundere patrimonială pentru prejudicii aduse terților sau statului, dacă nu se pot acoperi creanțele prin bunurile întreprinderii individuale, se urmăresc bunurile personale ale titularului acesteia.

Particularitățile contabilității întreprinderii individuale

Potrivit legii, întreprinderea individuală trebuie să îndeplinească normele de contabilitate II. Această se poate realiza în sistem real, prin gestionarea unui registru de încasări și plăti și plata anticipată a impozitelor, asigurării publice de sănătate, a contribuției la fondul de pensii, stabilite în raport cu anticipările legate de activitatea întreprinderii.

A două formă de întocmire a actelor contabile este ca normă de venit și este valabilă doar pentru situația în care întreprinderea individuală are un singur cod CAEN înregistrat, iar impozitul, asigurarea de sănătate publică și fondul de pensii se plătesc chiar dacă întreprinderea nu are activitate constantă.

De ce este nevoie de contabil pentru o întreprindere individuală?

Iată, așadar, că și cea mai simplă formă legală pe care o poate îmbrăca o afacere mică trebuie să îndeplinească formalități și acte contabile. Cu excepția contabililor înșiși care își înființează o întreprindere individuală pentru prestarea serviciilor, ceilalți comercianți de bunuri și servicii sunt specializați pe domenii care nu presupun cunoașterea legislației și a modului de întocmire a actelor contabile, persoane care nu stăpânesc bine lucrul cu cifrele, cu formule de calcul și actele birocratice specifice.

Cunoașterea acestora și gestionarea lor presupun timp pierdut și nu există garanția întocmirii corecte, în condițiile legii, a actelor, și nici siguranța respectării termenelor cerute de legislația în vigoare pentru plata impozitelor și taxelor aferente. Dacă mai există și angajați în întreprinderea individuală, lucrurile se complică și mai mult. Ceea ce un contabil autorizat realizează în câteva ore, o persoană nespecializată poate pierde chiar luni de zile până să învețe să întocmească actele respective. Timpul în orice afacere, în orice activitate economică înseamnă bani și titularul întreprinderii individuale ar trebui să se concentreze pe activitatea pe care este specializat pentru dezvoltarea întreprinderii și obținerea de profit din munca sa. De aceea este esențial să apeleze la serviciile unui contabil autorizat.

Apelând la firma noastră de contabilitate, titularul întreprinderii individuale va avea garanția întocmirii unor acte contabile în conformitate cu legea, corecte, garanția gestionării riguroase a intrărilor și ieșirilor de capital, a achitării la termen a taxelor și impozitelor, precum și siguranța conformității în cazul unui control financiar din partea organismelor abilitate ale statului. Experiența și profesionalismul contabililor noștri autorizați asigură servicii la standarde înalte, în timp util și ii scapă pe micii întreprinzători de grija contabilității.

Pentru simulări de taxe și impozite II, puteți utiliza Calculator Sistem Real  sau Calculator Norma de Venit.

Pentru estimarea taxelor care vor intra în vigoare în anul 2023, puteți face simulări de taxe accesând Calculator venituri PFA sistem real 2023-2024 OG16.

Pentru servicii de Contabilitate întreprindere individuală, ne puteți contacta la:

Telefon 0743-407.407
E-mail bmmpremiumtax@gmail.com.