Ghid declarație unică 2021 – noi schimbări, termen, modalități de depunere
Declarația unică este formularul prin care persoanele fizice își declară veniturile anuale în vederea calculării impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii datorate către stat.
Introdusă pentru prima dată în anul 2018, declarația unică este folosită pentru definitivarea situației veniturilor obținute în anul anterior (capitolul I) și estimarea veniturilor pentru anul curent (capitolul II).
Sperăm că acest ghid vă va fi de folos pentru lămurirea oricăror neclarități ce țin de depunerea declarației unice 2021.
Cine trebuie să depună declarația unică?
La momentul actual, o persoană fizică este obligată să completeze declarația unică 2021 dacă a realizat în 2020 sau estimează pentru 2021 venituri provenind din:
- activități independente (PFA, II, IF)
- drepturi de proprietate intelectuală
- asocierea cu o persoană juridică (dividende)
- cedarea folosinței bunurilor
- activități agricole, silvicultură și piscicultură
- investiții
- alte surse
NOUTATE: Începând cu acest an, declaraţia unică va fi depusă şi de următoarele categorii de persoane:
- avocaţii şi persoanele fizice care realizează venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe și au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr. 30/2020
- profesioniștii, așa cum sunt reglementați în cadrul Codului Civil, care au beneficiat de anumite tipuri de indemnizații în perioada pandemiei, precum cele prevăzute la art. XV din OUG nr. 30/2020 sau la art. 3 din OUG nr. 132/2020
De asemenea, declarația poate fi depusă de persoanele fizice care nu realizează venituri dar optează pentru plata contribuției la sănătate, devenind astfel asigurate.
Care este termenul de depunere al declarației unice?
Termenul de depunere al declarației unice a fost mutat la data de 25 mai a anului următor celui în care se obțin veniturile, conform legii 296/2020 de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru veniturile realizate în anul 2020, declarația unică trebuie depusă până la data de 25 mai 2021.
Conform ghidului publicat recent pe site-ul ANAF, declaraţia unică se depune:
- până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat şi stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale
- până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an, pentru stabilirea şi declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum şi pentru declararea şi stabilirea contribuţiilor sociale datorate
- până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancţiunea decăderii, în cazul exercitării opţiunii privind destinaţia unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private.
ATENȚIE: Contribuabilii care încep o activitate independentă în cursul anului fiscal sau care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi care nu au fost obligați anterior să depună declarația unică, au la dispoziție maxim 30 de zile de la data evenimentului sau a încheierii contractului respectiv pentru a depune declarația.
Ce schimbări aduce declarația unică anul acesta?
În cazul formularului declarație unică 2021 menționăm apariția următoarelor schimbări:
- se adaugă secțiunile 1.5 si 1.6 pentru plata obligațiilor aferente indemnizației de ajutor de la stat (CAS, CASS și impozit)
- este introdus un câmp pentru deducerea din impozit a costului ce ține de achiziția caselor de marcat
- se adaugă secțiunea 1.9 pentru bonificații la plata obligațiilor din anul 2020
Începând cu 2021, contribuabilii pot beneficia de bonificații de până la 10% din valoarea impozitului anual pe venit și a altor contribuții anuale, conform OUG nr. 69/2020. Mai multe detalii privind modul de acordare a bonificației și termenul de plată vor fi disponibile în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii anuale a bugetului de stat pe 2021, conform legii 296/2020.
Totodată, salariul minim brut pe baza căruia se calculează plafonul pentru plata contribuțiilor sociale a crescut în 2021 la 2.300 de lei. Astfel, un contribuabil care obține anul acesta venituri nete de cel puțin 27.600 lei va fi obligat să plătească contribuții sociale — 25% din suma de calcul pentru contribuții CAS și 10% pentru CASS.
Cum se depune declarația unică?
Declarația unică se poate depune în varianta fizică la ghișeu sau online prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV) de pe anaf.ro sau pe e-guvernare.ro, unde este nevoie de un certificat calificat de semnătură electronică.
Pentru a viziona tutorialul pentru înregistrarea în SPV dați click aici.
Cum se poate corecta declarația unică?
Declarația unică poate fi corectată de către contribuabili, după ce a fost depusă, prin depunerea unei declaraţii rectificative cu modificările ulterioare.
Declaraţia rectificativă se realizează folosind acelaşi formular, unde se bifează cu X căsuţa/căsuţele Declaraţie rectificativă privind capitolul I şi/sau Declaraţie rectificativă privind capitolul II și se completează, după caz, capitolele aferente.
De exemplu, dacă veți dori să corectați veniturile realizate, veți depune declarația rectificativă după ce ați completat toate datele și informațiile cerute în formular la acest capitol, inclusiv cele care nu sunt diferite față de declarația depusă anterior.
Dacă aveți nevoie de ajutor la completarea sau depunerea declarației unice, nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 0743-407.407 sau la e-mail bmmpremiumtax@gmail.com.
BMM Premium Tax oferă soluții personalizate de contabilitate și consultanță contabilă și fiscală pentru PFA-uri și firme din Cluj la prețuri avantajoase. Echipa noastră de experți contabili este mereu la curent cu ultimele noutăți online și modificări ale Codului fiscal și vă poate ajuta să vă dezvoltați afacerea fără a avea grija administrării situației financiare.