Sponsorizare 2022 – nu se vor mai reporta sponsorizările realizate după 1 ianuarie 2022

Conform ultimelor modificări aduse Codului fiscal de Legea 322/2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1245, cheltuielile cu sponsorizări efectuate de către firme după data de 1 ianuarie 2022 (sau începutul anului fiscal 2022-2023) nu vor mai putea depăși partea din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microîntreprinderilor datorat de către acestea pe ultimele patru trimestre.

Astfel, sponsorizările acordate în 2021 care depășesc acest plafon, sunt ultimele sume de acest tip care vor mai putea fi reportate pentru 7 ani și utilizate până în 2028. 

În acest articol, vom aborda mai pe larg cum a fost updatat regimul fiscal al sponsorizărilor, atât pentru persoanele juridice plătitoare de impozit de profit, cât și pentru plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. 

Cum se aplică deducerea din impozitul pe profit pentru cheltuielile cu sponsorizări?

Potrivit prevederilor Legii 277/2015 privind Codul fiscal care reglementează tratamentul fiscal al sponsorizărilor acordate de firmele din România, persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit au dreptul de a beneficia de o deducere din acea sumă reprezentând valoarea minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit

În cazul în care cheltuielile cu sponsorizările în decursul unui exercițiu financiar nu depășesc acest plafon, chiar și după utilizarea sumelor aferente sponsorizărilor reportate din anii precedenți, contribuabilii au dreptul de a redirecționa impozitul pe profit reprezentând diferența rămasă pentru acordarea de sponsorizări, în termen de 6 luni de la data la care a fost depusă declarația anuală de impozit pe profit. 

Plata sumelor redirecționate se va efectua de către organele fiscale competente, unde contribuabilii au depus formularul de redirecționare.

Pe de altă parte, dacă sponsorizările realizate de-a lungul unui exercițiu financiar depășesc plafonul menționat anterior, aceste sume nu se vor mai reporta în următorii ani, neputând fi scăzute, conform noilor modificări, din impozitul pe profit datorat la stat pentru anul respectiv. Cu alte cuvinte, a fost eliminată posibilitatea de a reporta pentru 7 ani (28 de trimestre) sumele aferente sponsorizărilor care depășesc cuantumul prevăzut de lege. 

Cum se aplică deducerea din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru cheltuielile cu sponsorizări?

Contribuabilii care plătesc impozit pe veniturile microîntreprinderilor au dreptul de a redirecționa până la 20% din impozitul datorat la bugetul de stat pentru întregul exercițiu financiar, către entitățile sponsorizate.

Atunci când cuantumul sponsorizărilor nu depășește acest plafon, contribuabilii au posibilitatea să redirecționeze diferența de sponsorizare timp de 6 luni de la data depunerii declarației de impozit pe venit pentru trimestrul al IV-lea, prin intermediul unui formular de redirecționare. Reportarea cheltuielilor cu sponsorizări care depășesc plafonul menționat mai sus nu mai este posibilă, similar regulilor aplicate în cazul plătitorilor de impozit pe profit. 

Ce condiții trebuie respectate când efectuăm o sponsorizare?

Sponsorizare 2022 – pentru a beneficia de deducerea din impozit, sponsorizarea trebuie să respecte prevederile Legii 32/1994 privind sponsorizarea. Prin urmare, persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit, respectiv plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderii sunt obligate să realizeze un contract de sponsorizare cu entitatea sponsorizată, unde se va specifica obiectul, valoarea și durata sponsorizării, precum și drepturile și obligațiile fiecărei părți.

Totodată, redirecţionarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, pentru sponsorizarea entităţilor de tip persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităţilor de cult, poate fi realizată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data când are loc plata sumei respective de către organul fiscal, în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Pentru simularea de calcule privind sumele care se pot sponsoriza de către o microîntreprindere, se poate utiliza acest calculator sponsorizare.

Cum vă poate ajuta BMM Premium Tax să țineți pasul cu ultimele modificări legislative în 2022?

Administrarea situației financiare a companiei este un proces complex care necesită o atenție deosebită pentru a evita eventuale amenzi sau sancțiuni în cazul unui control. Externalizarea contabilității vă poate ajuta să salvați timp și efort ce ar putea fi folosit pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastră. 

Echipa noastră de experți contabili vă pune la dispoziție servicii de contabilitate și consultanță financiar-contabilă adaptate obiectului de activitate al firmei, la prețuri avantajoase. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la numărul de telefon 0743-407.407 sau la adresa bmmpremiumtax@gmail.com.