Upwork, Fiverr sau Freelancer: sfaturi contabile pentru PFA și SRL

Lucrați pe Upwork, Fiverr sau Freelancer și nu vă este clar cui și când trebuie emise facturile și ce taxe trebuie să plătiți?

Sau poate sunteți la început și vreți să aflați cum trebuie contabilizate sumele câștigate pe aceste platforme?

Vă aflați la locul potrivit! Articolul acesta conține 5 lucruri esențiale pe care trebuie să le știți pentru a presta servicii pe platformele de freelancing în mod legal și corect din punct de vedere contabil.

1. Trebuie să vă înființați o formă de organizare juridică.

Dacă doriți să prestați servicii pe Upwork, Fiverr sau Freelancer—pot fi servicii de IT, redactare text, design, marketing digital, traduceri, etc.—trebuie să aveți neapărat PFA sau SRL prin care să vă desfășurați activitatea economică. Altfel riscați să fiți luați în vizorul organelor fiscale pentru sumele de bani încasate în contul dumneavoastră personal pentru activitatea nefiscalizată.

Pentru a evita eventuale penalități, vă recomandăm să vă înființați forma de organizare juridică ce vi se potrivește cel mai bine înainte de a realiza orice tranzacție pe platformele de freelancing.

De asemenea, vă invităm să citiți articolul nostru în care prezentăm principalele diferențe dintre PFA și SRL.

2. Aveți nevoie de un cod de TVA intracomunitar dacă prestați servicii pe Upwork, Fiverr sau Freelancer.

Activitatea economică desfășurată pe aceste platforme se încadrează la categoria de tranzacții intracomunitare în spațiul Uniunii Europene. Va trebui așadar să vă înregistrați în scopuri de TVA pentru prestare de servicii intracomunitare, acest lucru fiind valabil doar în cazul în care nu sunteți deja plătitori de TVA.

Odată obținut, acest cod de TVA intracomunitar va fi trecut pe fiecare factură emisă către clientul pentru care ați prestat servicii pe platforma de freelancing. Totodată, veți fi obligați să declarați și să plătiți acel TVA în România în fiecare lună în care sunt realizate acele tranzacții.

Mai multe detalii despre cum obțineți acest cod special de TVA și care sunt următorii pași le găsiți în ghidul nostru.

3. Emiterea facturilor depinde de platforma de freelancing folosită.

În cazul platformei Upwork, aceasta va emite în numele freelancerului o factură pentru clientul final. Recomandarea noastră este să emiteți și dumneavoastră o factură către clientul final deoarece factura emisă de platformă nu respectă continuitatea numărului și seriei firmei, neputând astfel să fie contabilizată.

Factura generată de Upwork o veți anexa mai apoi la factura nouă pe care ați emis-o pentru a putea justifica tranzacția respectivă în cazul unui control.

În ceea ce privește platformele Fiverr și Freelancer, factura nu va fi emisă către clientul final ci către platformă. Datele de facturare se pot găsi în fiecare platformă pe facturile emise de acestea.

BINE DE ȘTIUT:

● Indiferent de platforma pe care vă desfășurați activitatea economică, trebuie să treceți codul de TVA intracomunitar obținut de la ANAF pe factura emisă.
● Dacă aveți PFA sau SRL și sunteți plătitori de TVA, veți trece CUI-ul pe factura emisă în loc de codul de TVA intracomunitar. În caz că cei către care emiteți factura—platforma sau clientul final—au și ei un cod valabil de TVA intracomunitar, veți emite factura fără TVA. În caz contrar, veți trece TVA-ul pe factură.
Întotdeauna verificați ca factura pe care o emiteți să conțină toate informațiile necesare. Puteți consulta articolul 319 din Codul fiscal pentru a vedea care sunt elementele obligatorii care trebuie să apară pe o factură.
Facturile sunt emise când ați încasat banii în platformă, nu atunci când ați transferat banii din contul de Upwork, Fiverr sau Freelancer în contul firmei.
● Dacă proiectele la care ați lucrat sunt pentru același client și au fost încheiate în cursul aceleiași luni calendaristice puteți emite doar o singură factură.
● Există numeroase tool-uri de facturare, precum FGO, SmartBill sau Facturează.ro, pe care le puteți folosi pentru a vă ușura munca.

4. Nu uitați să pregătiți actele pe care trebuie să le predați contabilului.

Fiecare tranzacție realizată pe platformă va trebui înregistrată în Registrul-jurnal de încasări și plăți. Pentru realizarea situației lunare va trebui să prezentați contabilului dumneavoastră următoarele documente:
● Istoricul tranzacțiilor din platforma de freelancing unde prestați serviciile
● Facturile generate de Upwork, Fiverr sau Freelancer pentru comisioanele încasate la fiecare contract încheiat
● Facturile pe care le-ați emis către client
● Extrasele contului bancar din România unde vă transferați banii din contul de pe platformă

5. Taxele pe care va trebui să le plătiți nu se rezumă doar la acel comision cerut de platformă.

Înafară de comisionul perceput de Upwork, Fiverr sau Freelancer pentru fiecare proiect, va trebui să plătiți TVA de 19% și posibil și impozit de 16% pe venitul nerezidenților.

În ceea ce privește TVA-ul de 19%, acesta va trebui calculat la fiecare factură de comision emisă de către platforma de freelancing. Acele sume vor fi declarate și plătite lunar în țară prin intermediul declarației 301 și declarației 390.

ATENȚIE: Dacă sunteți deja plătitori de TVA, nu veți mai fi obligați să plătiți acest TVA de 19% la comision.

BMM Premium Tax oferă servicii contabile personalizate la prețuri avantajoase pentru PFA-uri și SRL-uri care își desfășoară activitatea atât online, cât și offline. Echipa noastră de experți contabili vă stă la dispoziție pentru orice întrebări și nelămuriri legate de contabilitate Upwork, Fiverr sau Freelancer.

Pentru mai multe informații privind serviciile noastre, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0743-407.407 sau la adresa bmmpremiumtax@gmail.com.