Principalele forme organizare când vrei să începi o activitate nouă în 2020 – Actualizare 2022

Dacă te-ai hotarât să începi o activitate nouă, sau dacă ești în situația în care nu ai mai desfășurat până acum o activitate independentă, dacă nu ai mai fost freelancer, dacă nu ai mai fost asociat într-o firmă, îți oferim mai jos câteva informații care te-ar putea ajuta să decizi care formă de organizare ți se potrivește cel mai bine: SRL sau PFA.

Atunci când vrei să începi o afacere de succes trebuie să analizezi atent piața, să întocmești un plan de afaceri realist, dar și să te documentezi temeinic pentru a ști ce formă juridică de organizare ți se potrivește cel mai bine.

După ce ți-ai ales domeniul de activitate, ai stabilit bugetul și planul de afaceri, este momentul să te decizi ce formă legală de organizare ți se potrivește cel mai bine.

Principalele legi care reglementează formele de organizare sunt:

Legea Societăților Comerciale 31/1990, care reglementează activitatea Societăților Comerciale.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
Ordonanța de Urgență a Guvernului Nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

Conform Legii 31/1990, societățile comerciale sunt de mai multe feluri:

  • Societate în nume colectiv;
  • Societate în comandită simplă;
  • Societate pe acțiuni;
  • Societate în comandită pe acțiuni;
  • Societate cu răspundere limitată;
  • Societate europeană;

SRL sau PFA?

Multe persoane iși pun această întrebare.
Aceste două forme de organizare diferă substanțial, atât din punct de vedere al taxelor datorate la stat, cât și în ce privește răspunderea patrimonială în fața terților.Dacă dorți să începeți o activitate nouă și nu știți dacă să alegeți SRL sau PFA, sperăm să vă ajute acest articol.

Pe scurt vă prezentăm cele mai întâlnite și avantajoase forme juridice de organizare.

SRL-D

Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant este reglementată de către Ordonanţa de Urgenţă 6/2011 şi a fost realizată în vederea stimulării înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți.
Un SRL-D poate fi înfiinţat de un întreprinzător debutant, o persoană fizică majoră ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

Nu a mai fost acţionar în cadrul altor firme din spatiul economic european. Dacă a avut un PFA sau un II, poate să îsi înfiinţeze un SRL-D. Important e să nu fi fost acţionar într-un SRL(-D) sau SA.
SRL-D-ul poate să aibă până la 5 asociaţi, însă toţi trebuie să respecte cele două condiţii de mai sus. De asemenea, compania trebuie să fie administrată de cel puţin unul dintre ei, ori de asociatul unic.
La infiinţarea SRL-D-ului, se pot alege maximum 5 grupe (cele cu 3 cifre) de activitate pentru obiectul de activitate, fiind excluse o serie de coduri CAEN specifice.
După trei ani de la înfiintare, trebuie schimbată denumirea societății din SRL-D, în SRL, prin îndeplinirea formalităților necesare la Oficiul Registrului Comerțului.
SRL-D-ul, are are anumite obligaţii specifice:
a) să notifice în scris cu privire la înfiinţare, oficiului teritorial pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie (O.T.I.M.M.C.) în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la înregistrare, în vederea luării în evidenţă;
b) să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, şi să menţină în activitate cel puţin 2 salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor prevăzute la art. 5 lit. a) şi/sau b) până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant în afaceri;
c) să reinvestească anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent;
d) să depună la A.I.P.P.I.M.M. situaţiile financiare semestriale şi anuale, cu dovada înregistrării acestora la autorităţile competente, precum şi un raport semestrial de progres.
Răspunderea patrimonială este în limita capitalului social.
Costurile de lichidare sunt destul de ridicate.
Impozitarea poate fi: 1% sau 3 % dacă este microîntreprindere
Nu necesită experientă sau calificare anterioară.

SRL

Societate cu răspundere limitată – este cea mai utilizată formă de organizare.

Costurile de înființare nu sunt foarte ridicate.
Capitalul social minim de constituit este de 200 lei.
Nu sunt restricții în ce privește numărul de obiecte de activitate.
Răspunderea patrimonială este în limita capitalului social.
Costurile de lichidare sunt destul de ridicate.
Impozitarea poate fi: 1% sau 3 % dacă este microîntreprindere, 16% dacă este plătitoare de impozit pe profit.
Nu necesită experiență sau calificare anterioară.

SA

Societatea pe acțiuni este societatea al cărei capital social este împărțit în acțiuni, iar obligațiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social; acționarii răspund numai în limita aportului lor.
Numărul de acționari în SA nu poate fi mai mic de 2. Legea nu impune pentru această formă de societate un număr maxim de acționari.
Atât acționarii, cât și asociații pot fi persoane fizice și persoane juridice având cetățenie, respectiv, naționalitate, română și străină.
Pentru SA capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei și valoarea nominala a unei acțiuni nu poate fi mai mica de 0,1 lei. Aportul în numerar este obligatoriu pentru ambele forme. Aporturile în natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic și sunt vărsate prin transferarea drepturilor corespunzătoare și prin predarea efectivă către societate a bunurilor aflate în stare de utilizare.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 44/2008, reglementează activitățile economice desfășurate de către persoanele fizice.
Aceasta prevede următoarele forme de organizare:

  • întreprindere individuală (II) – întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică;
  • întreprindere familială (IF) – întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de membrii unei familii;
  • persoană fizică autorizată (PFA) – întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce foloseşte, în principal, forţa sa de muncă;

Toate aceste forme se constituie la Oficiul Registrului Comerțului.Cea mai utilizată formă de organizare a persoanelor fizice este PFA-ul.

  • Costurile de înființare sunt reduse.
  • Costurile de lichidare sunt reduse.
  • Sunt necesare documente care atestă experienţa profesională.
  • Impozitarea este: 10% impozit pe venitul net realizat, la care se mai adaugă contribuția la sănătate și pensie, dacă veniturile anuale depașesc 12 salarii minime pe economie.
  • Titularul PFA răspunde pentru obligaţiile asumate cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune (cu bunurile personale).

Actualizare 2022

În anul 2022, plafonul celor 12 salarii minime pe economie, este stabilit la suma de 30.600 lei (2.550 lei*12luni).

Recomandarea noastră.

Recomandăm PFA-ul ca formă de organizare, persoanelor care nu au mai avut experiențe anterioare ca antreprenori în alte domenii de activitate, persoanelor careestimează un volum redus de activitate, sau pur și simplu au o idee de afacere și vor să o testeze, activități cu un număr redus de coduri CAEN și număr mic de salariați.
În restul situațiilor, recomandăm ca formă de organizare SRL-ul.

Consultanții noștri vă pot oferi sfaturi legate de înființare SRL, înființare PFA, consultanță privind serviciile de contabilitate SRL, contabilitate PFA, calcul de taxe si impozite, comparații privind taxele și responsabilitățile fiecărei formă de organizare.

Dacă doriți să primiți mai multe sfaturi de la consultanții nostri, dacă doriți să vă ajutăm să decideți care formă de organizare: SRL sau PFA vi se potrivește mai bine, datele de contact sunt:

Telefon: 0743-407.407

bmmpremiumtax@gmail.com