Ghid cod TVA intracomunitar pentru PFA și SRL – Actualizare 2022

Mai devreme sau mai târziu, majoritatea contribuabililor care desfășoară o activitate economică independentă ca și PFA, II sau SRL se lovesc de această noțiune de cod special de TVA intracomunitar.

În cele ce urmează, vă vom prezenta ce reprezintă mai exact acest cod, când este necesar și cum se poate obține.

1. Ce este codul de TVA intracomunitar?

Codul de TVA intracomunitar este un cod care permite entităților neplătitoare de TVA (PFA, II, SRL) din România să efectueze tranzacții cu alte firme din Uniunea Europeană, conform articolului 317 din Codul fiscal.
ATENȚiE: Firmele care obțin acest cod nu devin plătitoare de TVA, așadar facturile emise de către acestea sunt fără TVA.

2. Când este necesar codul de TVA intracomunitar?

Pentru a evita eventuale penalități legate de tranzacțiile realizate cu firme din străinătate este necesar să obțineți codul de TVA intracomunitar înainte de a efectua următoarele acțiuni:
● achiziționarea de bunuri de la firme din UE a căror valoare depășește 10.000 de euro pe an
● achiziționarea de servicii de la firme cu sediul în spațiul intracomunitar (servicii de hosting, reclame de pe Google sau Facebook, abonamente online sau soft-uri necesare pentru desfășurarea activității firmei, etc.)
● prestarea de servicii intracomunitare către firmele din UE, indiferent de plafon
De asemenea, în ceea ce privește responsabilitatea plății TVA-ului intracomunitar se va proceda după cum urmează:
● În cazul achiziționării de servicii de la firmele care au sediul în UE și cod de TVA intracomunitar valabil, firma din Romania este obligată să transmită codul său intracomunitar de TVA, acesta fiind trecut pe factură. TVA-ul de 19% va trebui declarat și plătit ulterior în România.
● În cazul prestării de servicii, firma din România va trebui să ceară clientului respectiv codul său de TVA intracomunitar pentru a-l trece pe factură. Clientul va plăti apoi acel TVA în țara unde se află sediul companiei.

STUDIU DE CAZ: Dacă desfășurați o activitate economică independentă sub forma unui PFA sau SRL prin platforma Upwork va trebui să vă înregistrați în scopuri de TVA intracomunitar, această companie aplicând cerințele regimului MOSS.
Comisionul de 10-20% pe care Upwork-ul îl ia la fiecare tranzacție efectuată de către firma dumneavoastră pe platformă cu alte companii se încadrează la categoria de achiziții de servicii în spațiul intracomunitar.
În consecință, codul de TVA intracomunitar al firmei va trebui introdus pe platformă, Upwork-ul urmând să emită facturile respective cu taxare inversă. TVA-ul de 19% pentru acel comision va trebui declarat și plătit lunar în România.

3. Cum se obține un cod TVA intracomunitar?

Pentru a obține certificatul de înregistrare în scopuri de TVA intracomunitar și respectiv cod TVA intracomunitar, administratorul firmei trebuie să depună la sediul ANAF—în localitatea unde a fost înregistrat sediul social—următoarele documente:

declarația 091
● o copie după certificatul de înregistrare al firmei
● o copie după buletinul administratorului firmei
● alte documente suplimentare (în anumite cazuri se poate solicita depunerea ultimei balanțe sau a unui memoriu justificativ)

Depunerea și ridicarea documentelor de la ANAF se poate realiza fără prezența administratorului companiei doar prin împuternicirea unei alte persoane printr-o procură.

După ce au fost depuse documentele, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare va fi eliberat în termen de câteva zile lucrătoare.

Actualizare 2022

Începând cu data de 1 martie 2022, au fost eliminate o serie de formulare ANAF, printre care și formularul 091.

Acest formular a fost înlocuit cu declarația 700, care se poate depune la ANAF doar online, prin Spațiul Privat Virtual al societății, pe bază de semnătură electronică.

4. Cum se poate verifica dacă o companie este înregistrată în scopuri de TVA intracomunitar?

În cazul în care doriți să verificați dacă o companie este înregistrată în scopuri de TVA pentru tranzacții intracomunitare, puteți accesa site-ul VIES (Sistemul de schimb de informații privind TVA).
Acest motor de căutare al Comisiei Europene oferă utilizatorilor posibilitatea de a verifica validitatea unui cod de TVA al oricărei companii înregistrate în Uniunea Europeană pentru tranzacții transfrontaliere.

5. Cum se declară TVA-ul intracomunitar?

Declararea achizițiilor intracomunitare și plata TVA-ului aferent se face prin depunerea a două documente, Declarația 301 (Decont special de taxă pe valoare adăugată) și Declarația 390 (Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare), în lunile în care au fost efectuate astfel de operațiuni, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare.

6. Cum se poate anula codul de TVA intracomunitar?

Administratorul firmei poate solicita anularea înregistrării în scopuri de TVA intracomunitar după un an de la această operațiune dacă valoarea achizițiilor intracomunitare nu depășește plafonul pentru anul respectiv și dacă nu a fost cerută prelungirea înregistrării (conform alin. (2) din articolul 317, Cod fiscal).
De asemenea, odată ce entitatea respectivă devine plătitoare de TVA sau își încetează activitatea economică, codul de TVA intracomunitar trebuie predat la ANAF împreună cu declarația 091.

Noutăți 2021: implicații fiscale Brexit în ceea ce privește tranzacțiile intracomunitare

Ghid cod TVA intracomunitar pentru PFA și SRL

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la data de 1 februarie 2020 și încheierea perioadei de tranziție la finalul anului trecut, firmele din România care prestează servicii intracomunitare pentru companii ce își au sediul în această țară nu mai sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA intracomunitar.
Prin urmare, pe facturile emise pentru clienți impozabili din Marea Britanie se va trece de acum încolo CUI-ul firmei prestatoare de servicii (la fel cum se procedează și în cazul altor țări aflate în afara spațiului UE).

Pentru mai multe informații în acest sens, puteți accesa ghidul Brexit publicat pe site-ul oficial ANAF.

Cum vă poate ajuta BMM Premium Tax?

Noi știm că atunci când vine vorba de dezvoltarea unei afaceri, timpul este una dintre cele mai prețioase resurse. Externalizarea serviciilor de contabilitate vă poate oferi libertatea de a vă concentra pe strategiile care vă vor aduce noi oportunități de business.

Dacă aveți nevoie de ajutor la realizarea situațiilor financiare lunare/anuale, depunerea declarațiilor lunare pentru declararea TVA-ului intracomunitar, completarea declarației unice 2021 și nu numai, ne puteți contacta la numărul de telefon 0743-407.407 sau la adresa de e-mail bmmpremiumtax@gmail.com.